IPCENA amb el compromís de defensar i conservar la fauna

article ipcena amb la fauna 2

La salvaguarda de les espècies protegides en perill d’extinció, la defensa dels drets dels animals i la conservació de la fauna als seus espais naturals, són accions amb les quals IPCENA s’ha implicat i compromès des del principi. Aquest és un petit recordatori d’algunes de les nostres accions.

La Timoneda d’Alfés era el darrer espai on es trobava l’alosa becuda i l’hàbitat d’altres espècies amenaçades. Aquesta espècie d’au es considerava extingida a Catalunya des de fa aproximadament una dècada. Actualment, coincidint amb la clausura recent de l’aeròdrom, l’alosa becuda ha tornat a la Timoneda d’Alfés.

La modificació de l’ordenança de tinença d’animals de l’ajuntament de Lleida amb la prohibició d’animals salvatges en espectacles i circs, va ser fruit de les reiterades manifestacions, accions i diàlegs d’IPCENA amb la Paeria. L’any 2007 ens vam convertir, després de Barcelona, en la segona localitat de Catalunya en prohibir la utilització d’animals salvatges en espectacles. Al 2015, el Parlament de Catalunya va modificar la Llei de protecció animal per prohibir-ho també a tot el territori.

L’ós bru, és un mamífer restablert als Pirineus amb mesures de conservació insuficients. Això no obstant, la població any rere any va creixent per mèrits propis al trobar espais naturals en bon estat. Va ser reintroduït l’any 1996 al sud de França amb ajuts de la UE i una voluntat ferma del govern francès, fermesa que no va tenir la Generalitat en l’incompliment del programa LIFE acordat. Malgrat ser una espècie protegida i en perill d’extinció, per diferents causes han mort diversos óssos en els últims anys. Malauradament és una espècie que, 20 anys desprès de ser reintroduïda, encara no disposa d’un pla de recuperació com la normativa exigeix i que des d’IPCENA reclamem.

Entre el Pallars Jussà i la Baixa Ribagorça hi ha l’últim gran congost verge, Mont-rebei. La llúdriga i el trencalòs, entre altres espècies, es van veure amenaçades en aquesta àrea natural pel projecte de construcció d’una macropresa per part d’ENDESA. Finalment es va avortar la seva construcció gràcies a les importants mobilitzacions per defensar l’espai de Mont-rebei i els seu patrimoni natural.

El gall d’indi amb què l’ajuntament de Mollerussa premiava als guanyadors de la Cursa de l’indiot que se celebra cada any per Sant Esteve. Des d’IPCENA vàrem enviar una denúncia a l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, on es remarcava que la Llei de protecció dels animals indica textualment que ”es prohibeix donar com a premi o recompensa qualsevol animal”. Actualment es premia amb aus de peluix i d’altres premis materials.

La mort d’un gos a trets d’escopeta a la localitat de Torà en mans del llavors regidor Josep Maria Alsina i rematat a cops de bastó va ser denunciada per part d’IPCENA i Futur Animal per delicte de maltractament animal. Es demanava la pena màxima d’un any de presó i tres anys d’inhabilitació. Malauradament i incomprensiblement la jutgessa el va absoldre del delicte, tot i que les proves i declaracions dels testimonis, els informes i atestats del SEPRONA i dels Agents Rurals demostraven la seva culpabilitat.

S’ha denunciat al Bisbat de Lleida a Medi Ambient per retirar els nius de cigonya que hi ha al teulat de la Catedral Nova de la capital del Segrià. Es considera que l’estament religiós està infringint la normativa de protecció de les aus migratòries i l’operació es podria haver fet d’una manera menys abusiva, sense abastar la totalitat del teulat del temple. És lamentable que el Bisbat es gasti 100.000 euros per portar a terme aquesta tasca i se’n va reclamar la modificació, per la qual cosa vam demanar una reunió amb el bisbe. El bisbat es va refermar en la seva posició i va posar sistemes per evitar que les cigonyes facin nous nius. Ara per ara s’ha aconseguit aturar en època de cria el manteniment dels sistemes per evitar cigonyes i actualment hi ha novament 14 nius amb cigonyes en edat de reproducció.

Per un altra banda i continuant amb les cigonyes, vull fer menció de la col·laboració de l’empresa Barrera i del suport que Medi Ambient, el bisbat de Lleida i els restauradors de la UdL han donat a IPCENA per consolidar la protecció i la seguretat dels restauradors de l’arcada romànica de la porta oest de l’església de Sant Martí, evitant qualsevol risc derivat del niu de cigonyes situat a dalt de la creu de l’església. Com a mesura preventiva, es va ampliar la bastida al pis superior, per tal de garantir qualsevol risc d’accident de la caiguda de materials des del niu. Aquesta acció, que ha consistit a posar una nova bastida per sobre de l’existent amb vuit plataformes metàl·liques per crear un sostre de protecció, ha fet possible la restauració del monument artístic de l’església Sant Martí com a patrimoni històric i la conservació del niu de cigonyes en mig de l’època de cria com a patrimoni ambiental d’una espècie protegida. S’ha començat a treballar en una proposta per a evitar futurs riscos de caiguda de la creu i del niu. La idea és desplaçar el niu a un metre de distància per darrere de la creu amb la instal·lació d’una nova plataforma per a conservar la mateixa alçada actual. Amb aquesta actuació queda palès que amb els nius de cigonyes hi ha sempre alternatives que permeten la supervivència de tots els valors d’interès.

Acabaré aquest article informant-vos que hem estrenat el nou web realitzat per Ipcena-Fauna en defensa de l’ós bru al Pirineu “S.O.S ÓSSOS PIRINEU”. L’objectiu és oferir informació de la conservació de l’ós bru al Pirineu i de les nostres actuacions per la protecció d’aquesta espècie. Esperem que us agradi i us animem a navegar pels seus continguts i a fer-ne difusió.

Enllaç al web:

http://sosossospirineu.org/

També podeu seguir tota la temàtica relacionada amb Ipcena-Fauna en els següents enllaços.

Facebook Ipcena-Fauna

www.facebook.com/ipcena.fauna/

Twitter Ipcena-Fauna

https://twitter.com/Ipcena_Fauna

Abril 2016

Albert Sater Berniz

Membre, col·laborador i responsable animalista d‘ipcena-EdC 

Idioma

GUIA PIRINEUS

SIGNATURES SOS OSSOS PIRINEU

RECOLLIDA SIGNATURES CIGONYES LLEIDA

Guia Natura de Catalunya

Guia Pirineus

Del Mediterrani a l'Atlàntic