Qui som?

IPCENA és una entitat ecologista fundada l’any 1990, que treballa a les comarques de Lleida en defensa del medi ambient i de la qualitat de vida de les persones.

Les sigles IPCENA – Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural – reflecteixen els dos eixos vertebradors de la nostra activitat:

La conservació del patrimoni natural i el seu estudi, amb la finalitat de difondre els seus valors i sensibilitzar la nostra societat.

Des de l’any 1999, IPCENA forma part de l’Assemblea d’Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC). La qual al mes de juny del 2002, es va constituïr com a Federació d’Entitats Ecologistes de Catalunya.

IPCENA (Institució de Ponent per a la Conservació i l‘Estudi de l’Entorn Natural), ha estat declarada d’utilitat pública per resolució del conseller de Justícia Institució (DOGC 7386). RESOLUCIÓ JUS/1280/2017, de 29 de maig.

Estudi i Sensibilització:

L’objectiu fonamental que impulsà la creació d’IPCENA fou la defensa del nostre entorn.

La millor eina per aquesta missió és l’educació de les persones i el foment d’activitats que ajudin a descobrir els valors de la natura.

Amb aquest objectiu, desenvolupem tota mena d’activitats d’educació ambiental, destinades a tots els nivells de coneixement i aplicades a diversos àmbits:

1 Excursions, tallers, exposicions itinerants, cursos i activitats escolars, etc.

2 Concurs del Còmic Ecològic, camps de treball, sortides naturalistes, etc.

3 Publicacions divulgatives, guies de la Natura, guies d’aus, còmics per la canalla, venda de samarretes amb motius naturals, etc.

4 Conferències, jornades tècniques, seminaris, audiovisuals, etc.

5 Gestió d’espais naturals protegits a càrrec dels nostres tècnics, promoció de projectes de tractament de residus, promoció de l’agricultura ecològica i les energies alternatives a través d’una de les fires ambientals més importants de Catalunya, la Fira Natura.

Conservació:

Sent insuficients les tasques de sensibilització, bàsicament per la rapidesa amb la qual la nostra societat capitalista devora els recursos naturals, ens veiem obligats a paralitzar projectes que comporten impactes greus sobre els ecosistemes i el medi ambient. Per això utilitzem totes les eines legals al nostre abast, des de manifestacions públiques, rodes de premsa, articles periodístics, denúncies i contenciosos administratius als tribunals.

Gestió:

IPCENA té la seva seu a Lleida. Des d’aquesta es realitzen totes les tasques d’administració de l’associació, així com el desenvolupament de projectes de gestió ambiental, activitats de seguiment de les diverses problemàtiques ambientals, revisió de projectes, denúncies i la resta d’activitats de la nostra associació. En les nostres oficines disposem d’un fons de consulta i documentació, biblioteca, hemeroteca i videoteca.

JUNTA DIRECTIVA

 • President: Jordi Pedrós Cortasa
 • Secretari General: Joan Vàzquez Mendieta
 • Secretària: Montse Ribalta Arias
 • Tresorera: Maria Margarita Naranjo Yuste
 • Vocal: Elena Mur Cacuho
 • Vocal: Albert Sater Berniz

Departaments:

 • Àrea d’Activitats, Camps de Treball i Voluntariat: Montse Ribalta Arias
 • Àrea de Defensa del Medi Natural: Joan Vàzquez Mendieta i Elena Mur Cacuho
 • Àrea de Fauna: Albert Sater Berniz
 • Àrea de Fira Natura: Marc Gassió Aiguadé
 • Xarxes Socials i websites: Albert Sater Berniz

  IPCENA

  Plaça dels Gramàtics, 2 ( Baixos )

  25002  Lleida

  Telèfon: 973 263793

  Fax: 973 266129

  E-mail

   ipcena@ipcena.org

   fauna@ipcena.org

Idioma

NOVA Revista Paratges N55 – 2017

Calendari Plantes Remeieres 2018

PRESENTACIÓ CAMPANYA

Guia Natura de Catalunya

SPOTIFY IPCENA-EdC